פינת השבת שלי - פרשת בהר בחוקתי
|
לפני 3 ימים |
היי חברים מה המצב? ברוכה הבאה לפינת השבת! כמסורת השבועית אני מעלה את פינת השבת הגדולה. רוצים להתחיל כבר? אז קדימה! לוז ומתחילים.
1. זמני כניסת ויציאת השבת (כולל רבנו תם) 2. משימה לשבת (חברתית שקשורה לשם של הפרשה) 3. לוח המצוות שלי 4. פינת דברי השבת (2 דברי תורה + שו"ת לשבת) (לפרשת בהר) 4. פינת דברי השבת (2 דברי תורה + שו"ת לשבת) (לפרשת בחוקתי) 5. תקציר הפרשה 6. סיפור לשבת 7. פרשת השבוע לילדים 8. חידת השבוע + נכון לא נכון (לפרשת בהר) 8. חידת השבוע + נכון לא נכון (לפרשת בחוקתי) 9. מושגים של שבת 10. הלכת השבוע 11. פינת השבוע 12. מיקמקים מספרים ----------------------------------------------------------------- 1. זמני כניסת ויציאת השבת (כולל רבנו תם) לפניך זמני הדלקת נרות וכניסת השבת בערים שונות בישראל, לקראת פרשת פרשת בהר־בחקתי שתחול בתאריך כ"ה אייר התשפ"ה (23/05/25) ירושלים כניסת שבת: 18:54 צאת השבת: 20:16 רבנו תם: 20:47 ----------------------------------------------------------------- 2. משימה לשבת (חברתית שקשורה לשם של הפרשה) אז השבת המשימה שלכם תהיה יצירת מגדל מקפלות לפי ההוראות שלי. בהר = הר = מגדל גבוה. בחוקתי - חוקים. אז מה החוקים? 1. המגדל צריך להיות עד 20 קומות. 2. המגדל צריך להיות יותר מ10 קומות. בהצלחה! ----------------------------------------------------------------- 3. לוח המצוות שלי 3 מצוות שיקרבו אותנו לבורא. 1. סיפור לשבת - בחרו סיפור יפה לשבת שאותו תגידו לפני שולחן השבת. 2. תפילת ערב שבת - לכו לבית הכנסת להתפלל תפילת ערב שבת. 3. קריאת הפרשה - קראו את הפרשה בבית או (יותר טוב) לשמוע את הקריאה בבית הכנסת. ----------------------------------------------------------------- 4. פינת דברי השבת (2 דברי תורה + שו"ת לשבת) (לפרשת בהר) איך הפינה עובדת? בשולחן ליל שבת: שואלים שאלה ואומרים דבר תורה. בשולחן יום שבת: אומרים את התשובה ועוד דבר תורה.
שולחן ליל שבת: ש: מדוע כותבת התורה שאסור להונות, ובנוסף כותבת התורה שאסור לרמות את חברו? הרי מי שמרמה מישהו, אז הוא לא חבר שלו..
אנו מצווים להשבית את שדותינו בשנה השביעית וזאת, שנדע שכל השפע המגיע לנו בא מאיתו יתברך, כמו שכתוב בספר קהלת 'לא לחכמים לחם', לא מרוויח רק מי שמתעסק ועובד, אלא הפרנסה היא מ א ת ה ב ו ר א , א נ ו ע ו ש י ם א ת ההשתדלות והולכים לעבודה אך את השפע נותן הבורא. עלינו לזכור זאת.. וכן עלינו לדעת לנצל את הזמן כראוי, החיים לא נועדו רק לאכול ולשתות ולשחק, אלא באנו לכאן למטרה חשובה שהיא לימוד תורה וקיום מצוות, ולכן בשנה השביעית אנו מצווים להשבית ולא לטפל בענייני השדות ולשבת לעסוק בתורה ‘ כי היא חיינו ואורך ימינו'. בשנת השמיטה שאנו לא עושים פעולות באדמה, כדי שהיא תנוח לאחר שחרשו וזרעו ועבדו בה במשך שש שנים, ועכשיו היא תנוח ותחזור לאחר שנה זו לתת יבול טוב, ואפשר ללמוד מזה, שאם יש לנו חבר טוב שעושה לנו כל הזמן טובות, אל ננצל זאת ונמשיך להטריח אותו ולבקש ממנו עוד ועוד טובות, אלא עלינו לדעת להתחשב בזולת, שכן ישנו פתגם שאומר 'אם החבר שלך דבש אל תלקק אותו עד הסוף' זאת אומרת שתשאיר טעם טוב אצלו שירצה להמשיך לעזור לך שתצטרך באמת.. מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך
שולחן יום שבת: ת. רוצה התורה ללמדנו שגם מי שהוא מרמה אותך אסור גם אותו לרמות.. למרות שהוא רמאי. אסור לי לומר אני משקר או גונב את מי שגונב ממני. אל לנו להתייס ולהתנהג חלילה כמו אנשים לא טובים.. עלינו להיות טובים בכל מצב..
פַּעַם בְּיוֹבֵל מִצְוָה מְיֻחֶדֶת וּנְדִירָה מוֹפִיעָה בְּפָרָשַׁת הַשָּׁבוּעַ, מִצְוָה שֶׁמִּתְקַיֶּמֶת פַּעַם בַּחֲמִשִּׁים שָׁנָה. אֵיזוֹ מִצְוָה זוֹ? זוֹ מִצְוַת הַיּוֹבֵל. בִּשְׁנַת הַחֲמִשִּׁים, שְׁנַת הַיּוֹבֵל, כָּל אֶחָד מַחֲזִיר אֶת הָאֲדָמוֹת שֶׁהוּא קָנָה לַמּוֹכֵר. וּבִזְמַן שֶׁהָיוּ עֲבָדִים גַּם הָעֲבָדִים הָעִבְרִיִּים הָיוּ מִשְׁתַּחְרְרִים לְבֵיתָם וְיוֹצְאִים לְחֵרוּת. כְּמוֹ כֵן אָסוּר לַעֲבוֹד אֶת הַקַּרְקַע בִּשְׁנַת הַיּוֹבֵל, כְּמוֹ בִּשְׁנַת הַשְּׁמִיטָה. מַדּוּעַ הַתּוֹרָה מְצַוָּה אוֹתָנוּ לַעֲשׂוֹת כָּךְ? מַדּוּעַ מִי שֶׁקָּנָה קַרְקַע צָרִיךְ לְהַחְזִיר אוֹתָהּ לַמּוֹכֵר? הַתּוֹרָה מַסְבִּירָה שֶׁהַסִּבָּה לְכָךְ הִיא שֶׁה' רוֹצֶה שֶׁנִּזְכּוֹר שֶׁהָאָרֶץ כֻּלָּהּ שַׁיֶּכֶת לוֹ. הוּא בָּרָא אֶת הָאָרֶץ וְלָכֵן הוּא יָכוֹל לְהַחְלִיט לְמִי הִיא תִּהְיֶה שַׁיֶּכֶת. וּמֵהַסִּבָּה הַזּוֹ ה' יָכוֹל גַּם לְהַחְלִיט שֶׁאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל שַׁיֶּכֶת לְעַם יִשְׂרָאֵל, וְלָתֵת לָנוּ אוֹתָהּ כְּמוֹ שֶׁהִבְטִיחַ לַאֲבוֹתֵינוּ. ----------------------------------------------------------------- 4. פינת דברי השבת (2 דברי תורה + שו"ת לשבת) (לפרשת בחוקתי)
שולחן ליל שבת: ש: מדוע על האדם המפריש את צאנו קודש לה’, לספור את הצאן וכל בהמה עשירית לצבוע והיא תהיה לקרבן? הרי יכול לספור כמה בס”ה בהמות יש לו ולחלקם בעשר וכך ידע כמה בהמות למעשר? כל מצווה תהיה בעינינו חשובה, שכן התורה לא מפרטת את שכר המצוות, כדי שנדע שכולן חשובות.. המצוות בונות אותנו ואת האישיות שלנו.. שנהיה אנשים יותר טובים.
שולחן יום שבת: ת: אם הכהן היה מפריש מבהמותיו לפי חישוב עשירית מכל הבהמות, לא היו הבעלים מרגישים את הכרת הטוב של ה’ אך עתה שהם עוברים מול עיניו והוא רואה שתשע בהמות נשארו לו מכל עשר שנולדו בעדרו הוא מודה לה’ על כל הטובה שגמל עמו. ללמדנו להסתכל תמיד על ‘חצי הכוס המלאה’ ולהודות לה’ על כל הטובות שגמל עמנו ולא להתלונן על מה שלא מושלם בעינינו עדין..
נִסִּים נִסְתָּרִים שָׁלוֹם יְלָדִים. פָּרָשַׁת בְּחֻקּוֹתַי מְדַבֶּרֶת עַל נִסִּים. אֲבָל לֹא עַל נִסִּים עַל-טִבְעִיִּים אֶלָּא עַל הַנִּסִּים הַנִּסְתָּרִים. מַהֶם הַנִּסִּים הַנִּסְתָּרִים? הַתּוֹרָה אוֹמֶרֶת שֶׁאִם עַם יִשְׂרָאֵל יִשְׁמוֹר אֶת הַתּוֹרָה וִיקַיֵּם אֶת הַמִּצְווֹת כְּמוֹ שֶׁצָּרִיךְ, אָז הַגְּשָׁמִים יֵרְדוּ בְּעִתָּם וְהָאָרֶץ תִּתֵּן אֶת יְבוּלָהּ וְגַם יִהְיֶה שָׁלוֹם בָּאֶרֶץ. נַסּוּ לַחֲשׁוֹב עַל זֶה: זֶה מַמָּשׁ נֵס! הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ וְכָל הַטֶּבַע מִתְנַהֲגִים בְּהֶתְאֵם לַמַּעֲשִׂים שֶׁלָּנוּ. הַנִּסִּים הָאֵלֶּה הֵם נִסִּים נִסְתָּרִים. מִי שֶׁלֹּא יוֹדֵעַ, חוֹשֵׁב שֶׁהַטֶּבַע מִתְנַהֵג כָּרָגִיל. אֲבָל אֲנַחְנוּ יוֹדְעִים שֶׁהַכֹּל מֻשְׁפָּע מִמַּעֲשֵׂינוּ וּמֵהַמִּצְווֹת שֶׁלָּנוּ. אָז שֶׁנִּזְכֶּה לְקַיֵּם אֶת הַתּוֹרָה כָּרָאוּי, וּלְהִתְבָּרֵךְ בְּכָל הַבְּרָכוֹת! ----------------------------------------------------------------- 5. תקציר הפרשה שנת שמיטה
כאשר ייכנסו בני ישראל לארץ ישראל, יהיה עליהם לשמור מצוות המתקיימות בשנים מיוחדות שנת שמיטה ושנת יובל. בכל מחזור של שבע שנים, השנה השביעית היא שנת שמיטה, ואילו שנת היובל מגיעה לאחר שבעה מחזורים של שנת שמיטה. כלומר, היא השנה ה-50. בשנת שמיטה וכן בשנת יובל אין לעבוד את האדמה. בנוסף, על החקלאים להפקיר את פירות העץ והאדמה לכל - עשירים, עניים, נוכרים, בהמות וחיות.
שנת היובל
בית הדין מקדש את השנה בתחילתה, ומכריז "מקודשת השנה". בשנה זו ישנה מצווה לתקוע בשופר ביום הכיפורים, כהכרזה על דרור - העבדים משתחררים מעבדותם, וכל השדות שנמכרו חוזרים לבעליהם הראשונים. לכן, כאשר מוכרים שדה יש לחשב את מספר השנים עד לשנת היובל, ובהתאם לתבואות העתידיות - להעריך את שווי השדה.
מכירת קרקע והשבת הבית
מי שנאלץ למכור קרקע מנחלתו מחמת עוני, אינו רשאי לרכוש בחזרה פירות; תקופת הדיש תתארך בשל ריבוי היבול, וכן תקופת בציר הענבים תתארך; בית שנמצא בעיר מוקפת חומה מימי יהושע בן נון ניתן להשיב רק בשנה הראשונה, ואם בעל הדירה המקורי לא רכש בחזרה את הבית בחלון זמן זה - אינו רשאי לקבלו בחזרה, גם לא בשנת יובל. בית שנמצא בעיר שאינה מוקפת חומה, רשאי הבעלים המקוריים לרכוש את ביתו בחזרה בכל עת שיחפוץ, ואם לא עשה זאת - הבית יחזור לבעלותו בשנת היובל בחינם.
מערכת שכר ועונש
פרשת בחוקותי חותמת את חומש ויקרא בהצגת מערכת השכר והעונש. בני העם היהודי נבחרו לתכלית עליונה של הובלת הבריאה אל תיקונה, וסטייה מן התוכנית האלוקית תביא לפגיעה רוחנית נצחית בנשמותיהם. על כן, מזהיר בורא עולם כי חוסר היצמדות לתורת השם תביא להשלכות חמורות שיראו כבר עתה בעולם הזה. ומנגד, נאמנות לברית עימו תביא לשפע וברכה בעולמנו זה.
השכר - כאשר העם היהודי נאמן ללכת בדרך התורה, ישנן הבטחות לטובות רבות בכלל תחומי החיים
תהיה ברכה במזון, כך שתגיע תחושת שובע ממעט מזון; שלום וביטחון צבאי בתוך ארצנו; אם נצא להילחם בעמים סביבנו, מעט חיילים חלושים מאיתנו יצליחו להבריח רבים מצבא האויב; ברכה בילדים רבים וחזקים. עוד מבטיח הבורא כי שמירת ברית הנאמנות תביא לקשר קרוב בינינו לבינו ולהשראת השכינה בנו. העונש
הצרות שמוצגות בפרשה הולכות ומתגברות בחומרתן, כאשר בכל פעם שהעם היהודי מוסיף להפנות עורף לחוקי תורה - כך הייסורים מתעצמים. התורה מזהירה כי אם לא נקיים את המצוות, ונמאס באחרים ששומרים את המצוות, ונשנא את החכמים, ונמנע מאחרים לקיים מצוות ונכפור, חלילה - יבואו פורענויות. בסוף פסוקי תוכחה אלו מגיע הפסוק המנחם, שאומר כי גם בעת קשה זו של ריחוק בינינו, ה' לא יפר ברית אבות ולא יכלה אותנו, "כי אני ה' אלוקיהם". הפרשה חותמת את חומש ויקרא באמירה כי המצוות המוזכרות בספר זה הן המצוות אשר ציווה ה' אל בני ישראל בהר סיני. ----------------------------------------------------------------- 6. סיפור לשבת השמש שקעה מעל הוואדי שמאחורי המושב הוותיק. הרוח הקרירה של הבוקר נשאה עמה ריח של צמחי בר ועפר יבש, ולחשה סודות בין קירות בתי המושב הישנים. בתים אלו הוקמו לאחר קום המדינה על ידי החקלאים הוותיקים. בימיו היפים פרח המושב ושקק חיים, ועתה היה שקט ומנומנם.
איתן, נער סקרן בן 16, הגיע יחד עם סבו גדי לוואדי. גדי התפרסם ברחבי האזור כאיש זקן וחכם בעל ניסיון חיים עשיר, שהכיר את סודות הארץ כאת כף ידו. הם באו לחפש צמחי מרפא נדירים. מדי כמה שבועות ירד גדי לוואדיות שסביב המושב עם אחד מנכדיו כדי למצוא את הצמחים המבוקשים. הוא הכניס אותם לצנצנות זכוכית מלאות באלכוהול להכנת פורמולות טבעיות לבעיות שונות.
באותו סיור רגוע משך משהו אחר את תשומת ליבם של הסבא והנכד. מעומק הוואדי עלו רעשים מוזרים – לחישות, נקישות, צלילים מתכתיים עמומים, כמו שיר של רוחות. איתן נעצר על המקום.
"סבא," לחש, "מהם הרעשים האלו?"
סבא גדי לא נראה מופתע. הוא חייך חיוך חמקמק וענה בקצרה: "אומרים שהקולות הללו הם קולות העבר…"
איתן שם לב שסבו אינו מעוניין להרחיב, ושתק. הסקרנות בערה בו – מה יכול להיות בוואדי השומם? אך הוא המתין בסבלנות לשעת כושר כדי לברר את העניין הלא שגרתי שגילה במפתיע.
שבועות חלפו. איתן וסבו המשיכו לצאת מדי תקופה לוואדי לשאוף אוויר ולקטוף צמחים. איתן מצדו המשיך לחקור את מקור הרעשים. בפעם האחרונה גילה תוך כדי הליכה בעומק הוואדי שככל שיורדים עמוק יותר, הקולות נשמעים חזקים וברורים יותר. הוא צעד מרוכז לפי הקול, ולפתע ראה מערה חשוכה שהכניסה אליה הייתה מכוסה בגפנים. המערה הייתה בולטת ואי אפשר היה להחמיץ אותה. כבר מבחוץ היה אפשר להבחין שהיא עמוקה וארוכה.
סבא גדי הגיע דקה אחריו ונעמד לצדו. הם עמדו מול פתח המערה ושמעו בבירור את הצלילים שבקעו ממנה.
סבא גדי הוציא פנס מהתרמיל ובשתיקה הם נכנסו פנימה יחד. בתוך המערה, בין אבנים עתיקות ושברי חרסים, גילו השניים שרידים של מכונת מים עתיקה ששימשה את החקלאים להשקיה. המים שזרמו במערה הניעו את גלגלי המכונה ההידראולית. היא הייתה חלודה ומפורקת, אך עדיין הסתובבה לאיטה ויצרה את הרעשים המוזרים.
איתן עמד המום והבין מיד. הרעשים לא היו קולות של רוחות או כוחות על-טבעיים, אלא קולות של מכונת ההשקיה העתיקה שניצבה כעדות דוממת לשנים של עבודה קשה ומאמץ בלתי פוסק. אלו היו כביכול קולותיהם של דורות החקלאים מהעבר, שהקדישו את חייהם לעיבוד האדמה למרות הקשיים. זו הייתה דרישת שלום מהעבר, מכפריים עמלים וחרוצים שהיו ואינם.
סבא גדי חייך. "הוואדי הזה זוכר את העבודה הקשה של אבותינו. הוא זוכר את הזיעה, את התקווה, את המאמץ! הרעשים האלו אינם סתם רעשים, איתן. הם שיר של התמדה ושל התמסרות, של אהבה לאדמה!"
מאותו יום לקחו סבא ואיתן על עצמם פרויקט. הם לא רק המשיכו לחפש צמחי מרפא, אלא גם החלו לתעד את הממצאים שגילו במערה. הם בנו בקתת עץ ציורית בפתחה, מעין מרכז מבקרים המתעד את סיפורו של המושב הוותיק, עם הכוונה לסיורים בשדות, בעומק הוואדי ובמכונת המים. הם אף כתבו יחד ספר קטן שבו כלבו על כל ממצאיהם: על הצמחים הנדירים שבאזור, על השימושים שלהם, על המערה המסתורית וכמובן על הקולות שהשמיעה המכונה.
לאחר חודשיים של עבודה יזם איתן יום פעילויות בכפר. תושבי הסביבה הוזמנו לשמוע על מסעם. הם חלקו את הסיפורים וכולם הקשיבו מרותקים. השמועה עשתה לה כנפיים ובתוך תקופה קצרה הפך המושב המנומנם למרכז מבקרים פעיל וחווייתי.
סבא גדי רווה נחת, אך ההפתעה הגדולה באמת הגיעה ממקום בלתי צפוי. ביום אפרורי אחד נגנבה מכונת המים. כשהשוטרים באו לבדוק את הזירה ולחפש קצה חוט לחקירה, הם מצאו בקרקעית האדמה קופסת עץ מלאה במטבעות זהב ובמסמכים עתיקים. האוצר היקר הפיח חיים בכפר המתעורר והיה מקור לפרנסה ולשיקום לכל תושביו.
איתן למד לקח חשוב: הוא הבין וראה בעיניו שהרעשים המוזרים היוו עדות לעוצמה ולנחישות של האנשים שחיו בכפר ודאגו לעתיד. הוא למד להקשיב לא רק לאוזניו אלא גם לליבו, ולראות את היופי הטמון במקומות שנדמים לנו כנטושים ומוזנחים.
* "אם בחוקותיי תלכו, שתהיו עמלים בתורה" – כך מבאר רש"י. לעמל וליזע ישנה משמעות עצומה על חיינו. התורה מבטיחה שיש לעמל השפעה לא רק בברכה מיידית של גשם בעתו ושפע – יגיעת הסבים שהתמידו ועמלו לשמור על המצוות והחוקים משפיעה לדורי דורות. עלינו לזכור שמעשים של טורח ומחשבה נשמרים ונשמעים לנצח. ----------------------------------------------------------------- 7. פרשת השבוע לילדים שלושה אחים נפגשו והתווכחו ביניהם מי הכי עוזר לאמם הזקנה.
אמר הראשון: "אני בניתי לה אחוזה ענקית כל כך, שיש לה חדר לכל יום בשנה".
אמר השני: "אני קניתי לה צי של מכוניות ונהגים, כדי שישרתו אותה בכל עת".
אמר השלישי: "לי אין כל כך הרבה כסף כמו לכם, ולא היה לי מה לקנות לה עם הסכום הדל שיש בידי. אז שלחתי לה מטבע אחד של פזו ארגנטינאי. זה הכסף היחיד שהיה ברשותי".
גיחך האח השני: "תגיד לי, אתה לא קורא עיתוני כלכלה? מה אמא תעשה עם פזו? זה לא שווה כמעט כלום היום".
גער בו האח הראשון: "באמת, אחי, איפה כיבוד ההורים שלך?!".
כעבור זמן מה הגיע מכתב מהאם: "תודה לכולכם על המתנות, בני האהובים.
בני בכורי - תודה על האחוזה שבנית לי, אך היא גדולה מדי בעבורי וקשה שלא להרגיש בה בודדה. בני השני - תודה על כל המכוניות, אך גם אחת הייתה מספיקה לנסיעה השבועית למרכז העיר.
ובני הצעיר- תודה רבה לך! איך זכרת מה חסר לי באוסף המטבעות האהוב שלי?".
בנימה אישית,
לעיתים אנו מתפארים בכך שאנו מעניקים לאחר, אך בפועל אנו מעניקים לאחר את מה שאנו רוצים, ולא את מה שהוא צריך וזקוק לו... עלינו לדעת מה הזולת צריך לעצמו בשונה ממני, ולספק לו את מה שחסר לו, ולא את מה שאני חש צורך לתת ולהעניק, לפי טבעי. ----------------------------------------------------------------- 8. חידת השבוע + נכון לא נכון (פרשת בהר) חידת השבוע: מה יותר חמור אונאת ממון או אונאת דברים? נכון או לא נכון: 1. מותר לקחת מהגוי ריבית. נכון / לא נכון 2. עבד כנעני אינו משתחרר לעולם. נכון / לא נכון 3. מצווה על כל יהודי לשחרר עבד יהודי הנמכר לגוי. נכון / לא נכון ----------------------------------------------------------------- 8. חידת השבוע + נכון לא נכון (פרשת בחוקתי) חידת השבוע: איזו מידה טובה נלמדת מצוות השמיטה? נכון או לא נכון: 1. בלי תורה העולם יחרב. נכון / לא נכון .2 שכר על המצוות מקבלים בעולם הבא. נכון / לא נכון ----------------------------------------------------------------- 9. מושגים של שבת פינת מושגים לשבת: שתיית היין בקידוש
הקידוש, הנאמר בערב שבת ובבוקר שבת, הוא אחת המצוות החשובות ביותר שבהן אנו מקדשים את יום השבת ומבדילים אותו משאר ימות השבוע. היין משמש כמרכיב מרכזי בקידוש, ולא בכדי. ישנם מספר טעמים ומנהגים הקשורים לשתיית היין בקידוש:
למה דווקא יין? היין נחשב למשקה חשוב ומכובד, ושימש לאורך הדורות לציון אירועים משמחים וחגיגיים. הוא מסמל שמחה, ברכה וקדושה, ולכן נבחר לשמש בקידוש. בנוסף, חז"ל תיקנו "אין קידוש אלא על היין" – כלומר, על מנת שהקידוש יהיה תקף, יש להשתמש ביין.
שיעור היין ושתייתו: לקידוש, יש למלא כוס ביין מלאה עד שפתה (לפחות רביעית, כ-86 מ"ל, ויש מחמירים עד 150 מ"ל). על המקדש לשתות לפחות רוב רביעית מהיין, ורצוי לשתות את כל הכוס. לאחר הקידוש, גם שאר המסובים רשאים לשתות מהיין.
"חמרא למאני" – יין משמח: בקבלה ובתורת החסידות, ליין יש משמעות עמוקה יותר. הוא נקרא "חמרא למאני" (יין למאני) - יין שמשמח ומביא להתעלות רוחנית, ובמיוחד ביום השבת. שתיית היין בקידוש נועדה לסייע לנו להיכנס לאווירת השבת, לשמוח בה ולחוש את קדושתה.
קידוש לבדו – האם חייב לאכול? לאחר הקידוש, נהוג לסעוד סעודת שבת. ישנה הלכה הקובעת "מקום סעודה" – כלומר, יש לאכול פת (לחם) במקום שבו נעשה הקידוש. זאת כדי שהקידוש יהיה חלק מהסעודה. אם אין אפשרות לאכול פת, יש דעות שניתן לאכול מזונות אחרים, כמו עוגה או עוגיות, או לשתות שיעור של יין כפי שמפורט לעיל.
סיכום: שתיית היין בקידוש היא יותר מנהג פשוט. היא מצווה עמוקה, טעונה במשמעות רוחנית, שמחברת אותנו למסורת הדורות ומסייעת לנו לחוש את קדושת יום השבת ושמחתו. ----------------------------------------------------------------- 10. הלכת השבוע ילד פחות מגיל מצוות שאכל בשר, מן הדין מותר לו לאכול חלב אחר שעה אחת, ובפרט כשיש צורך בדבר. ומכל מקום יש לחנך את הבנים מגיל 12, ואת הבנות מגיל 11, שלא לאכול מאכלי חלב פחות משש שעות. ----------------------------------------------------------------- 11. פינת השבוע והיום בפינת השבוע נשמע את הסיפור שלי ממירון. "ילדים יקרים, הקשיבו טוב-טוב לסיפור שאני הולך לספר לכם! אתם יודעים שאני הייתי במירון? זה לא סתם 'הייתי', זו חוויה שחרותה לי בלב, חוויה שאני זוכר כל שנה מחדש כאילו זה היה אתמול!
כל שנה, כשל"ג בעומר מתקרב, הלב שלי מתחיל לרקוד בציפייה. כל שנה הייתי נוסע להילולה העצומה שם, ליד קברו של רבי שמעון בר יוחאי. מירון זה לא רק מקום, זו תחושה, אווירה מיוחדת שאי אפשר להסביר במילים!
המסע היה מתחיל תמיד באותה צורה: היינו מגיעים, עוד לפני שחשכה, לחבר המקסים של אבא שלי, שגר באחד היישובים הקטנים והציוריים ממש קרוב למירון. שם, היינו יורדים כדי להשתתף בהדלקה גדולה אחרת שהייתה נערכת קרוב ליישוב! האש הייתה עולה לשמיים, וכולם סביבה שרים ורוקדים בשמחה כזו, שמרגישים את קדושת היום בכל נימי הנשמה. זו הייתה הכנה מושלמת, כמו פרלוד קסום לפני הדבר האמיתי.
ואז, כשהלילה כבר כיסה את השמיים, ואורות הכוכבים נצנצו, היינו יוצאים לדרך למירון. הדרך עצמה הייתה חלק מהחוויה – אלפי אנשים צועדים יחד, שרים ומתפללים, כולם בדרך לאותו מקום קדוש. ככל שהתקרבנו, כך רעש השירה התגבר, והאורות של מירון נראו מרחוק כמו נצנוץ של עולם אחר.
וכשמגיעים לשם, ילדים, זו פשוט חוויה אחת ענקית! מירון בהילולה של ל"ג בעומר הופכת למרכז עולמי של תורה, תפילה ושמחה.
למה מירון כל כך מיוחדת? ובכן, במירון נמצא קברו של רבי שמעון בר יוחאי, אחד מגדולי התנאים וחכמי המשנה, שחי לפני כמעט 2,000 שנה. הוא היה דמות עצומה בעולם התורה, והוא נחשב למחבר ספר ה"זוהר", שהוא ספר היסוד של תורת הקבלה. למה חוגגים דווקא בל"ג בעומר? לפי המסורת, ל"ג בעומר הוא יום פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי. אבל בניגוד לימי זיכרון רגילים, את היום הזה חוגגים בשמחה עצומה, כי אומרים שבאותו יום, רבי שמעון גילה סודות עמוקים ונפלאים מהתורה, והאיר את העולם באור גדול. לכן, האש שמודלקת בל"ג בעומר מסמלת את האור הגדול של התורה שיצא ממנו. ומה רואים שם? אתם רואים עשרות אלפי אנשים, מכל קצוות תבל, מכל הסוגים ומכל הגילאים. כולם יחד, בלב אחד. יש הדלקות ענקיות, תפילות, שיעורי תורה, ריקודים סוערים לצד מוזיקה חסידית, ואווירה של התעלות רוחנית שפשוט סוחפת אותך פנימה. זה כמו פסיפס אנושי חי, שבו כל אחד מרגיש שייך וקשור. אני זוכר את הצפיפות, את השירה הרועמת שעלתה לשמיים, את ריח המדורות באוויר, ואת האור הגדול ששטף את ההר. מירון היא לא רק אירוע, זו חוויה רוחנית שמשאירה חותם, זכרונות מתוקים ותחושה עמוקה של שייכות לעם ישראל ולמסורת שלנו.
אבל, ילדים, השנה, לצערי הרב, לא הצלחתי להגיע למירון. זה היה ממש עצוב לי, כי השנה לא הייתה אפשרות להיכנס עם רכב פרטי, והיה קשה מאוד להגיע. הלב נצבט, אבל ידעתי שחייבים לכבד את ההחלטות למען בטיחות כולם. אז, אני מחכה בכיליון עיניים ובליבי תפילה חזקה, בעזרת השם, לשנה הבאה, שבה אוכל שוב לנסוע למירון ולחוות את הקסם הזה בעצמי!" ----------------------------------------------------------------- 12. מיקמקים מספרים והיום שאלתי את המיקמק בומי1810 האם יש משוה מיוחד שעשייתה השבוע? הצלחתי לעשות קפיצת ידים. התשובה שלי: כל הכבוד! אלוף! תמשיך להצליח!
סוף הפניה, שבת שלום.
|
|